De psychologie van de ideale werkplek

29 juni 2018
Om je goed te voelen op je werkplek zijn bepaalde uitgangspunten essentieel. Zit je alleen of in een kantoortuin? Kun je groen zien? Is je bureau opgeruimd? Is er ook ruimte voor rommel? Wat werkt het best? Psycholoog Jeremy Dean zocht het uit.

1. Vermijd zo mogelijk de kantoortuin

In theorie zouden kantoortuinen communicatie en het teamgevoel moeten verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat er in kantoortuinen inderdaad iets beter gecommuniceerd wordt. Er is echter geen bewijs voor beter functionerende teams (Kim & Dear, 2012). Het minieme voordeel van betere communicatie wordt teniet gedaan door de nadelen van het werken in kantoortuinen. Kantoortuinen zijn lawaaierig, niet goed voor de concentratie en er is een gebrek aan privacy.

Medewerkers die een eigen ruimte of kantoor hebben zijn meer tevreden met hun werkomgeving. Echter, ook in kantoortuinen kunnen afgeschermde ruimtes gecreëerd worden en ruimtes met wat meer privacy.

2. Een rommelig of opgeruimd bureau?
Helpt of hindert een rommelig bureau? Is een rommelig bureau inderdaad een indicatie voor een rommelige geest? Onderzoek toont aan dat orde en wanorde verschillende psychologische consequenties hebben.

In een experiment werd aangetoond dat een rommelig bureau creativiteit aanmoedigt, terwijl een netjes opgeruimd bureau wijst op conformiteit en goed moreel gedrag. Er is dus zowel voor het rommelige als het opgeruimde bureau iets te zeggen. Het hangt er vanaf welk gedrag je als werkgever wilt stimuleren.

3. Rond is mooi
Onderzoek over rond versus recht is wel eenduidig. In een studie van Dazkir en Read (2011) werden deelnemers interieurs met heel veel rondingen getoond en interieurs met heel veel rechte hoeken.  De deelnemers aan dit onderzoek vonden de interieurs met veel rondingen kalmerend. In ruimtes met veel ronde vormen ontspanden zij beter. Deze bevindingen werden min of meer bevestigd in een ander experiment. Mensen vinden ruimtes met veel rondingen mooier (Vartanian et al., 2013).

4. Een ruimte met uitzicht (of een foto van een uitzicht)
Een lekker wandeling in de natuur heeft een kalmerend effect. Er is zelfs een studie die aantoont dat een wandeling in de natuur het geheugen met 20% kan verbeteren.

Maar kan dit effect gerepliceerd worden door de natuur een klein beetje in het kantoor te brengen? Berto (2005) heeft dit getest. Zij concludeerde dat alleen al het kijken naar plaatjes met natuurlijke vergezichten de cognitieve functie verbetert. Sterker nog, het kijken naar plaatjes of foto's met natuurlijke landschappen reduceert stress en is goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen in het algemeen (Verlarde & Teit, 2007).

5. Planten
Als een wandeling in de natuur of het kijken naar plaatjes met landschappen een positief effect heeft, dan zullen planten dat toch ook wel hebben? Dat klopt inderdaad. Uit onderzoek van Raanaas et al. (2011) blijkt dat wanneer mensen verblijven in een ruimte met vier planten hun concentratieboog verbetert in vergelijking met mensen (controlegroep) die geen planten in de buurt hebben.

6. Decoreer
Het schone, steriele kantoor wordt gezien als de omgeving waarin het harst gewerkt kan worden.

Deze aanname wordt in een experiment van Knight & Haslam (2010) verworpen. In dit experiment werden de prestaties van deelnemers in kale, minimalistisch ingerichte kantoorruimtes vergeleken met de prestaties van mensen voor wie het kantoor werd ingericht door de onderzoekers en mensen die zelf hun kantoor mochten inrichten.  Aangeklede, ingerichte kantoren blijken beter voor het welzijn, de concentratie, het oog voor detail en het omgaan met informatie. De mensen die zelf hun kanoor mochten inrichten bleken het productiefst en waren het meest tevreden. Ze voelden zich beter thuis.

De ideale werkplek heeft dus mooie rondingen, planten en een mooi, natuurlijk uitzicht.

Bron: P&O Actueel

Arbonieuws en blog

05 augustus 2018
Ziek van werken in de warmte
02 maart 2017
DUURZAME INZETBAARHEID
14 januari 2017
Werken aan de werkhouding
13 oktober 2016
Vijf tips voor thuiswerken
19 september 2014
Bescherm de leerling
18 maart 2014
Bent u RI&E plichtig?
19 december 2013
TIL ER NIET TE ZWAAR AAN
08 oktober 2013
Controle over je werkplek
10 maart 2013
CHECK JE WERKPLEK
24 november 2012
Klachten door gamen
06 november 2012
DE VIESTE PLEKKEN OP KANTOOR
07 augustus 2012
Vertrouwenspersoon
24 juli 2012
Onnodig ziekteverzuim
23 juli 2012
Afstandhouder ladder
04 juli 2012
Zweden werken gezonder
07 juni 2012
Tablets en werkhouding
05 juni 2012
Zwangerschap en werk

Contact             Sitemap


MW Arbo Support

Hunenbaan 5

7822 EC Emmen


Tel 0654395088

info@mwarbosupport.nl

Openingstijden: ma t/m vrij 09:00 - 18:00